Σ Α Π Ο Υ Ν Ι Γ Λ Υ Κ Ε Ρ Ι Ν Η Σ
Posted on 04. Mar, 2013 in Σαπούνια
Ε Ξ Ο Π Λ Ι Σ Μ Ο Σ –Ε Ρ Γ Α Λ Ε Ι Α :
-Ζυγαριά ακριβείας. Καλό είναι να έχουμε ζυγαριά που δείχνει και το γραμμάριο, όχι τόσο
Για την γλυκερίνη όσο για τα αιθέρια έλαια αλλά και για τα σαπούνια κρύας μεθόδου ,που θα μάθουμε στην συνέχεια .
-Γυάλινες η πλαστικές κανάτες (δοσομετρητές ) που αντέχουν σε φούρνο μικροκυμάτων.
-Ξύλινες κουτάλες η κουτάλες σιλικόνης ,σπάτουλα.
-Θερμόμετρο είτε ψηφιακό , είτε κουζίνας .
-Φούρνο μικροκυμάτων η μπέν –μαρί .
-Φόρμες σιλικόνης ή θήκες από παγάκια .
-Μαχαίρι κοπής και μία επιφάνεια κοπής .
-Διάφανη μεμβράνη για να τυλίξουμε τα σαπούνια.
Υ Λ Ι Κ Α
-Γλυκερίνη
-Βότανα αποξηραμένα, πέταλα από λουλούδια ,φύκια ,λούφα ,κερί ,άργιλος κλπ .
-Αιθέρια έλαια
-Χρώματα
-Ασπρο οινόπνευμα 95 % σε μπουκάλι με σπρέι .
Ε Ι Δ Η ΓΛΥΚΕΡΙΝΗΣ
-Διάφανη βάση γλυκερίνης .Την χρησιμοποιούμε συνήθως όταν θέλουμε να βάλουμε
Κάποιο μικρό αντικείμενο που να φαίνεται ή πέταλα και βότανα ή μικρά σχέδια
που έχουμε κάνει με αδιαφανή γλυκερίνη .
-Λευκή (αδιαφανή ) βάση γλυκερίνης .
Συνήθως χρησιμοποιούμε μια από αυτές τις δύο .Κάνουν ωραία σαπουνάδα αλλά
εχουν SLS (sodium lauryl sulphate ) για το οποίο έχουν αναφερθεί σπάνιοι ερεθισμοί σε μωρά.
-SLS η SLES free Γλυκερίνη .Αυτήν την χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε να κάνουμε σαπούνι
για μωράκια ή εγκυμονούσες που έχουμε την υπόνοια ότι μπορεί να έχουν έντονες αλλεργικές αντιδράσεις.
Δεν κάνει αφρό .Είναι ιδιαίτερα ενυδατική και αφήνει το δέρμα πιο απαλό σε σχέση με τις δύο προηγούμενες .Είναι λίγο θολή σε σχέση με την διαφανή .
-Υπάρχουν επίσης στο εμπόριο βάσεις γλυκερίνης με ελαιόλαδο ,μέλι ,γάλα κατσίκας κλπ
με επιπλέον ιδιότητες .
Β Ο Τ Α Ν Α & ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΥΛΙΚΑ
-Τα βότανα τα χρησιμοποιούμε αποξηραμένα και γι αυτό τον λόγο τα διαλύουμε σε ελάχιστο νερό.
Ενδεικτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε :
-Αποξηραμένο φασκόμηλο ,μέντα , χαμομήλι ,πέταλα καλέντουλας (είναι ίσως το μόνο φυτό που κρατάει το χρώμα του μετά από καιρό ).
-Αργίλους ,αγορασμένους πάντα από καταστήματα με βότανα και καλλυντικά, ποτέ από καταστήματα με είδη για χόμπι και ζωγραφική .
Σπιρουλίνα ,κανέλα ,γλυκίριζα σε σκόνη ,ρυζάλευρο ,λούφα τριμμένη σε σκόνη ,παπαρουνόσπορο.(πάντα διαλυμένα σε λίγο νερό ).
Τριμμένο μελισσοκέρι ,φρέσκο βούτυρο (τα προσθέτουμε αφού τα έχουμε λιώσει σιγά –σιγά και προσεκτικά .Δεν θέλουμε να έχουν κάνει φουσκίτσες γιατί θα τις μεταφέρουμε στο σαπούνι μας .Ένα κουταλάκι του γλυκού σε ένα κιλό γλυκερίνης.
Άμμο διαλυμένη σε λίγο θαλασσινό νερό ( είτε σαν σουβενίρ από τις διακοπές μας είτε για απολέπιση ).Ένα κουταλάκι του γλυκού σε ένα κιλό γλυκερίνης .
Απόσταγμα από κουκούτσι γκρειπ-φρούτ ( GSE ).Eχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες και βοηθάει σε περιπτώσεις ακμής .Ακόμη το χρησιμοποιούν σαν φυσικό συντηρητικό καλλυντικών .Χρησιμοποιούμε ¼ κουταλάκι του γλυκού σε 1 κιλό γλυκερίνης .
Κ Α Λ Ο Υ Π Ι Α
Υπάρχουν διάφορα καλούπια .Τα πιο βολικά είναι της σιλικόνης αλλά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και οτιδήποτε άλλο διαθέτουμε ,αρκεί να είναι εύκαμπτο ώστε να μπορούμε να βγάλουμε τα σαπούνια εύκολα όταν θα έχουν κρυώσει .Θήκες από παγάκια ,καλούπια από παιχνίδια ,ταπεράκια μικρά ,μπαλάκια τένις κομμένα στην μέση κλπ.
ΙΣΤΟΡΙΑ
Η ιστορία για την χρήση των βοτάνων αρχίζει ταυτόχρονα με την ιστορία του πολιτισμού . Στην Αίγυπτο και στην Ελλάδα και στη Κίνα χρησιμοποιούσαν τα βότανα για θεραπευτικούς, και καλλωπιστικούς λόγους τουλάχιστον από το 1850 πχ.
Το εμπόριο των βοτάνων αποτελούσε σημαντική δραστηριότητα των λαών της Μεσόγειου.
Έχουμε τοιχογραφίες όπου δείχνουν την χρήση του κρόκου, του δεντρολίβανου και άλλων βοτάνων.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ
Θα μπορούσε κανείς να πει ότι τα αιθέρια έλαια είναι η προσωπικότητα και το πνεύμα ενός φυτού .Είναι το αρωματικό μέρος του φυτού, οι φυσικές πτητικές ουσίες που απομονώνονται μέσω της απόσταξης τα παίρνουμε από τα διάφορα μέρη του . Tα αιθέρια έλαια προσφέρουν ευεργετικές ιδιότητες στον ανθρώπινο οργανισμό και στις ιδιότητες αυτές βασίζεται και η αρωματοθεραπεία .
Μπορούμε να τα βρούμε στα πέταλα , φύλλα, στους σπόρους και τα φρούτα, ακόμη στην φλούδα του κορμού και στο ρετσίνι των κορμών .
Τα αιθέρια ελαία έχουν ιδιότητες αντιβακτηριδιακές, αντισηπτικές , επουλωτικές , και γενικά χρησιμοποιούνται εδώ και χιλιάδες χρόνια για θεραπευτικούς σκοπούς. Στην αρωματοθεραπεία βοηθούν ώστε να θεραπευτούν προβλήματα στο σώμα και στον νου. Η θεραπεία αυτή είναι γνωστή με τον όρο ολιστική πρακτική.
Η θεραπεία επιτυγχάνεται είτε αναπνέοντας το άρωμα των αιθέριων ελαίων , είτε με μασάζ , με κομπρέσες , είτε ακόμη και με χρήση προϊόντων μπάνιου . Γενικά ο σκοπός είναι να απαλλαγή το μυαλό από το άγχος και το στρες και να σταματήσουν τα ψυχοσωματικά προβλήματα υγείας.
Πρώτος χρησιμοποίησε τυχαία τον όρο αρωματοθεραπεία ο Γάλλος χημικός Rene-Maurice Gattefosse ,o οποίος έβαλε το χέρι του που το είχε κάψει σε αιθέριο έλαιο λεβάντας και θεραπεύτηκε .
Επίσης ο γάλλος χημικός Dr Jean Valnet το 1964 συνέχισε την έρευνα και έγραψε το βιβλίο η πρακτική της αρωματοθεραπείας .
Τελευταία ένας άλλος γάλλος γιατρός ο Dr Daniel Penoel χρησιμοποίησε τις ευεργετικές ιδιότητες των βοτάνων για να γιατρέψει τους ασθενείς του ,κάνοντας ακόμη και ενέσεις με αιθέρια έλαια .
Υπάρχουν βεβαία διαφορετικές απόψεις για της ευεργετικές ιδιότητες των αιθέριων ελαίων , και μπορεί να βρεθούμε μπερδεμένοι διαβάζοντας βιβλία η ψάχνοντας στο internet.
Ας μην ξεχνάμε όμως ότι ο κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και μπορεί να έχει διαφορετική αντίδραση . Επίσης ένα φυτό μπορεί να βρίσκεται σε διαφορετικά μέρη της γης οπότε επηρεάζεται άμεσα από το χώμα και τα φυτά που βρίσκονται κοντά του.
ΧΡΩΜΑΤΑ
Ο πιο συνηθισμένος τρόπος για να χρωματίσουμε τα σαπούνια γλυκερίνης είναι τα χρώματα νερού .Συνήθως αγοράζουμε χρώματα νερού όταν κάνουμε σαπούνι για την οικογένεια μας αλλά και για φίλους . Υπάρχουν και συμπυκνωμένα χρώματα που χρειάζεται να τα διαλύσουμε και στην συνέχεια να τα διατηρήσουμε στο ψυγείο. Αυτά τα χρησιμοποιούμε συνήθως όταν κάνουμε μεγάλες ποσότητες .Χρειάζεται αρκετή προσοχή γιατί και μία σταγόνα μπορεί να αλλάξει αρκετά το αποτέλεσμα .
ΒΑΣΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ
1 κιλό γλυκερίνη
2% εσσάνς ή
30 σταγόνες αιθέριο έλαιο ,όχι όμως περισσότερο από 3% της γλυκερίνης .
Μπορούμε να προσθέσουμε και τα παρακάτω υλικά :
1-2 κουταλιές αποξηραμένα βότανα
1 κουταλιά άργιλο
1 κουταλιά μίκα ( mica η glitter)
1-2 κουταλιές βούτυρο ή βιταμίνη Ε .
1 κουταλιά μέλι ή μελισσοκέρι .
Σταγόνες χρώμα.
ΟΔΗΓΙΕΣ
Κόβουμε την γλυκερίνη σε μικρά τεμάχια .
Την λιώνουμε προσεκτικά .Αν χρησιμοποιούμε φούρνο μικροκυμάτων χρησιμοποιούμε μεσαία ισχύ και παρακολουθούμε κάθε 30 δευτερόλεπτα μέχρι να λιώσει χωρίς να ανέβει η θερμοκρασία πολύ .
Πρώτα θα προσθέσουμε τα υλικά που έχουμε διαλύσει σε λίγο νεράκι (1 κουταλιά) Αυτό βοηθάει και να μαλακώσει λίγο στην συνέχεια η γλυκερίνη αλλά και να ανακατωθούν τα υλικά πιο εύκολα μέσα στην υγρή γλυκερίνη .
Επίσης σε αυτό το στάδιο προσθέτουμε ότι επιπλέον υλικά θέλουμε να βάλουμε στο σαπούνι ,πχ βούτυρο ,μέλι ,κερί ,λούφα κλπ.
Στην συνέχεια προσθέτουμε το άρωμα (προσέχουμε να είναι κατάλληλο για καλλυντική χρήση ,ποτέ για ποτ –πουρί ).Το διαλύουμε να πάει σε όλο το μίγμα της γλυκερίνης ,με απαλές κινήσεις .
Στο τέλος βάζουμε το χρώμα προσθέτοντας σταγόνα –σταγόνα γιατί πολλές φορές έχουμε διαφορετικά αποτελέσματα ανάλογα με την σύσταση του αρώματος .Υπάρχει περίπτωση το χρώμα να φαίνεται ίδιο ,αλλά αν το προμηθευτούμε από άλλο κατάστημα να έχουμε διαφορετική απόχρωση.
Ρίχνουμε το σαπούνι στα καλούπια και ψεκάζουμε κατευθείαν με χειρουργικό οινόπνευμα για να φύγουν και οι φουσκάλες που πιθανόν να έχουν σχηματιστεί στην επιφάνεια αλλά και για να κολλήσει καλύτερα και τυχών επόμενο στρώμα γλυκερίνης με διαφορετική απόχρωση. Σε αυτή την περίπτωση φροντίζουμε να χρησιμοποιήσουμε το ίδιο άρωμα γιατί υπάρχει περίπτωση να αποκολληθούν τα διαφορετικά στρώματα γλυκερίνης .Επίσης ελέγχουμε να έχει δημιουργηθεί στρώμα αρκετά παχύ ώστε να αντέξει το επόμενο και να μην μπερδευτούν τα χρώματα μεταξύ τους.
Όταν κρυώσουν τα σαπούνια (από 20 λεπτά τα μικρά σαπουνάκια μέχρι 4 ώρες τα ιδιαίτερα περίτεχνα με πολλές στρώσεις και λεπτομέρειες )τα τυλίγουμε μα διάφανη μεμβράνη .
Καλή επιτυχία !
Συνταγές
Α ) Σαπούνι για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας :
500 gr γλυκερίνης σε μικρά τεμάχια
5 σταγόνες αιθέριο έλαιο ρίγανης
5 σταγόνες αιθέριο έλαιο άρκευθος
6 σταγόνες αιθέριο έλαιο δεντρολίβανο
1 κουταλιά πράσινο τσάι
½ κουταλάκι σπιρουλίνα
½ κουταλιά λούφα τριμμένη
Μπλέ χρώμα .
Β ) Μέλι & Γάλα
500 γρ γλυκερίνης
1 κουταλιά σκόνη γάλα
½ κουταλάκι φρέσκο βούτυρο
1 κουτάλι μέλι
Αιθέριο άρωμα μύρο
3 σταγόνες πορτοκαλί χρώμα και 2 σταγόνες κίτρινο
Γενικότερα εκτός από την μέθοδο της γλυκερίνης υπάρχουν και άλλοι τρόποι κατασκευής σαπουνιού :
KΡΥΑ ΜΕΘΟΔΟΣ
Σε αυτή την μέθοδο χρησιμοποιούμε καυστική σόδα διαλυμένη σε κάποιο υγρό ,όπως νερό ,έγχυμα (τσάι) ,γάλα κλπ και στην συνέχεια προσθέτουμε το διάλυμα σε λάδια ή ζωικά λίπη και βότανα.
Αυτή η μέθοδος θέλει πιο πολύ προσοχή στην κατασκευή της γιατί δεν θέλουμε να έρθει το μίγμα του σαπουνιού σε επαφή με το δέρμα μας .Πάντα έχουμε κοντά μας ένα μπουκάλι άσπρο ξύδι ,δουλεύουμε με ειδικά γυαλιά και γάντια ,φορώντας μπλούζα με μακριά μανίκια ,μακρύ παντελόνι και κλειστά παπούτσια. Ο χώρος που δουλεύουμε πρέπει να αερίζεται αρκετά και σίγουρα οι ζεστές μέρες του καλοκαιριού δεν είναι ιδανικές .
Αφού φτιάξουμε το σαπούνι μας πρέπει να το βάλουμε σε καλούπια ,να το αφήσουμε 24-48 ώρες σκεπασμένο με διάφανη μεμβράνη και κουβερτούλα .Στην συνέχεια το κόβουμε και το αφήνουμε 4 εως 8 εβδομάδες μέχρι το ph να πέσει κάτω από το 9 .
ΘΕΡΜΗ ΜΕΘΟΔΟΣ
Αυτή μοιάζει περισσότερο με την προηγούμενη με την διαφορά ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το σαπούνι αμέσως .Χρησιμοποιούμε πάλι διάλυμα καυστικής ποτάσας και έλαια. Στην συνέχεια το σαπούνι μπαίνει σε ειδική γάστρα *crock-pot * και (μαγειρεύεται) μέχρι να πέσει το ph του. Προς το τέλος προσθέτουμε το άρωμα και τα βότανα και γι αυτό τον λόγο πιστεύουμε ότι έχουμε πιο πολλές από τις ευεργετικές ιδιότητες των βοτάνων .Τα χρώματα και τα αρώματα σε αυτή την περίπτωση είναι τα ίδια για όλο το μίγμα .Επίσης το χρώμα μπορεί να μας δίνει διαφορετικές αποχρώσεις κάθε φορά. Όταν έχει πέσει το PH το σαπούνι έχει πήξει αρκετά και καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε διαφορετικά καλούπια για το κάθε σαπούνι .Η υφή του επίσης βγαίνει λίγο διαφορετική ,δεν είναι τόσο λεία.
Στην βιβλιογραφία αναφέρετε και μια ακόμη μέθοδος με τριμμένο σαπούνι .Σε αυτή βέβαια υπάρχει ήδη το σαπούνι και το τρίβουμε για να κάνουμε κάποιες αλλαγές ,είτε στο άρωμα είτε στην χρήση του .Συνήθως χρησιμοποιούμε σαπούνι που δεν έχει πετύχει ιδιαίτερα κα δεν θέλουμε να πάει χαμένο .
Πάντως όποια μέθοδο και να χρησιμοποιήσουμε και να αγαπήσουμε περισσότερο ένα είναι σίγουρο .Κάνουμε το πρώτο βήμα να απαλλαγούμε από προϊόντα με χημικά που χρησιμοποιούσαμε μέχρι σήμερα και επιπλέον ενσωματώνουμε στο σαπούνι μας τα βότανα με τις ευεργετικές και αρωματικές τους ιδιότητες. Ελάτε να κάνουμε μαζί αυτό το βήμα και να ανταλλάξουμε απόψεις και δημιουργικές ιδέες .
Βασιλικη
08. Oct, 2014
Που μπορώ να βρω γλυκερίνη ?