Τα σαπουνάκια φαίνονται πανέμορφα και μας περιμένουν να τα δοκιμάσουμε

Posted on 06. Feb, 2013 in Αιθέρια έλαια, Απορρυπαντικά, Σαπούνια

Σήμερα αποφάσισα να βάλλω μια τάξη στο ψυγείο .Το καθάρισα με λίγη σόδα φαγητού διαλυμένη σε χλιαρό νεράκι και αιθέριο έλαιο μέντας.

Διαπίστωσα ότι είχε μείνει λίγο παραπάνω από ένα φλιτζάνι κατσικίσιο γάλα.
Τι να το κάνω αναρωτήθηκα ?Κάτι με λίγες θερμίδες …. ίσως ?
Μάλλον κάτι χωρίς καθόλου θερμίδες γιατί τα κορίτσια θα με κυνηγάνε !
Και μια και σκέφτηκα τα κορίτσια αποφάσισα να δοκιμάσω μια συνταγή
Αλλιώτικη..!
Σαπούνι με κατσικίσιο γάλα και αρώματα βανίλιας και σοκολάτας !
Αυτό μάλιστα !ούτε θερμίδες ,ούτε γκρίνια ,αντίθετα η απόλυτη απόλαυση .
Σοκολάτα και βανίλια .

Η συνταγή είναι για όσες και όσους γνωρίζουν την ψυχρή μέθοδο στα σαπούνια.
Έχει πολύ όμορφο αποτέλεσμα, αλλά πραγματικά θέλει αρκετή πείρα ,σε αυτή την μέθοδο.
Υλικά :
100γρ καστορέλαιο
550γρ ελαιόλαδο
95γρ βούτυρο Καριτέ
98γρ καυστική σόδα
247,5 γρ κατσικίσιο γάλα( το χρησιμοποιούμε αφού το έχουμε βάλει στην κατάψυξη σε θήκες από παγάκια )

Φοράω πάντα τα ειδικά γυαλιά και μάσκα για να προστατευτώ .Χρησιμοποιώ γάντια λαστιχένια λίγο χοντρά ,όχι μιας χρήσης .Μακριά μανίκια ,μακρύ παντελόνι , αθλητικά παπούτσια .Μπορεί να ακούγεται λιγάκι υπερβολικό αλλά αν το ακoλουθείς πάντα γίνεται συνήθεια και δεν σε ενοχλεί .
Πίσω στην συνταγή μας λοιπόν .

Τα παγάκια από το γάλα τα έβαλα σε πυρανθεκτική γυάλινη κανάτα και την κανάτα μέσα σε λεκανίτσα με παγάκια .Αυτό το κάνω γιατί η καυστική σόδα ανεβάζει την θερμοκρασία και μπορεί να καεί το γάλα . Ρίχνω την καυστική σόδα λίγη-λίγη πάνω στα παγάκια και προσπαθώ να ανακατέψω με κουτάλα σιλικόνης.
Στις συγκεκριμένες ποσότητες πήρε γύρω στα 40 λεπτά η διαδικασία ,ώστε το γάλα να παραμείνει άσπρο και να διαλυθεί σωστά η καυστική σόδα . Αν δώ ότι ανεβαίνει η θερμοκρασία προσθέτω προσεχτικά παγάκια στην λεκάνη που βρίσκεται η κανάτα .
Παράλληλα ζέστανα στην ανοξείδωτη κατσαρόλα μου λίγο το ελαιόλαδο ώστε να μπορώ να διαλύσω το βούτυρο καριτέ σιγά σιγά .
Δεν ήθελα να ανεβάσω πολύ τις θερμοκρασίες για 2 λόγους .
Και να παραμείνει σωστό το χρώμα αλλά και να μην χάσουν τις ευεργετικές
Ιδιότητες τα υλικά μου .Μόλις έλιωσε το βούτυρο πρόσθεσα και το καστορέλαιο.
Μέτρησα τις θερμοκρασίες :
28 C στην κανάτα και 37C στην κατσαρόλα
Όλα καλά .Άρχισα να προσθέτω το μείγμα με το γάλα στα έλαια ανακατεύοντας
Στην αρχή με κουτάλα σιλικόνης και στην συνέχεια με το μπλέντερ με ράβδο.
Δεν άργησε να μοιάζει με παχύρρευστη κρέμα .Σε λίγο σχηματίστηκε και το ( ίχνος ).
Πρόσθεσα την βανίλια και 2 κουταλάκια άρωμα σοκολάτας .
Πήρα τις φόρμες σιλικόνης σε μικρά σχήματα από γλυκάκια .Μοίρασα
Το σαπούνι και έβαλα από πάνω μεμβράνη .Φορώντας ακόμη τα γάντια
Πάτησα λίγο καλύτερα το σαπούνι για να μην έχει κενά .
Σκέπασα τις φόρμες με μαλακή ζεστή κουβερτούλα .

Όταν χρησιμοποιώ γάλα συνήθως αφήνω να περάσουν 48 ώρες μέχρι να βγάλω τα σαπουνάκια από τις φόρμες .Στην συνέχεια τα αφήνω σε μέρος με αέρα περίπου 5 εβδομάδες .Χρησιμοποιώ τα χαρτάκια για να μετρήσω το PH .Πρέπει να πέσει γύρω στο 7 με 7,5.Σημαίνει ότι έχει φύγει η καυστική σόδα και το σαπούνι είναι έτοιμο.

Τα σαπουνάκια φαίνονται πανέμορφα και μας περιμένουν να τα δοκιμάσουμε .
Για μπάνιο εννοώ !

Ελπίζω να μην σας κούρασα σήμερα .Την άλλη φορά θα σας πω, πως έκανα κρέμα σώματος και body scrub με κατσικίσιο γάλα.
Καλή συνέχεια .

No comments.

Leave a Reply